Σελίδες

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

8η Διεθνής Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκη 5 - 8 Μαίου

Ένα πολιτιστικό τετραήμερο που συναπαρτίζουν περισσότερες από 210 προσωπικότητες από τον συγγραφικό κόσμο, και ακόμη επιστήμονες, ερευνητές-φιλόλογοι, επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου, οι οποίοι συμμετέχουν σε οργανωμένες παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναθεωρούν την άποψη περί κρίσης και δηλώνουν το «παρών» απευθυνόμενοι στους χιλιάδες επισκέπτες της 8ης ΔΕΒΘ για μια διαφορετική ματιά στην τρέχουσα πραγματικότητα.
Η Έκθεση, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου/Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, αποτελεί κορυφαίο γεγονός με εμπορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα για τον χώρο των εκδοτών, των δημιουργών και του βιβλιόφιλου κοινού. Δίνει προβάδισμα στην ανάδειξη του βιβλίου ως κύριου μέσου «συνομιλίας» μεταξύ γραμμάτων και τεχνών, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ιδέες και στοιχειοθετεί απόψεις γύρω από την επικαιρότητα αλλά και τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται για τον άνθρωπο σήμερα.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με τους εκδότες, έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με περισσότερες από 170 εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μιαν άμεση και σφαιρική προσέγγιση για φλέγοντα ζητήματα του παρόντος (την πολιτική και κοινωνική κατάσταση γύρω από τη Μεσόγειο) αλλά και να διαπιστώσει πτυχές σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την πνευματική δημιουργία και την καλλιέργεια της νεότερης γενιάς με έμφαση στις εκπαιδευτικές υποδομές του αύριο.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

Οι συγγραφείς ενώπιον των αναγνωστών
Τις εκδηλώσεις της 8ης ΔΕΒΘ θα πλαισιώσουν 190 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους ξεχωριστή έμφαση στο «πώς» και το «γιατί» της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Από ελληνικής πλευράς θα δηλώσουν «παρών» στο γενικό πρόγραμμα περισσότεροι από 110 Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές ενώ 60 συγγραφείς και εικονογράφοι θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην Παιδική Γωνιά και στη Γωνιά των Εφήβων. Ανάμεσά τους : Κώστας Ακρίβος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μάρω Δούκα, Ισίδωρος Ζουργός, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Μακριδάκης, Πέτρος Μάρκαρης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Λένα Μαντά, Σοφία Νικολαΐδου, Γιάννης Ξανθούλης, Βασίλης Τσιαμπούσης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Έλενα Χουζούρη, Χρήστος Χωμενίδης, και στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά: Λήδα Βαρβαρούση, Αγγελική Βαρελλά, Νίκος Δαββέτας, Άρης Δημοκίδης, Σοφία Ζαραμπούκα, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Φίλιππος Μανδηλαράς Δημήτρης Μπασλάμ,Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Ρουσοχατζάκη, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Έρη Ρίτσου, Νάνσυ Χατζή, Λίτσα Ψαραύτη και Ευγένιος Τριβιζάς.
Από το εξωτερικό θα παραβρεθούν 18 σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας από 9 χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων οι «διεθνείς» Ταρίκ Αλι, Νταβίντ Γκρόσμαν και Γκαμάλ Γιτάνι (βλ. παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μέσης Ανατολής) καθώς και:
  • Από την Αγγλία, ο Richard Stoneman θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Αλέξανδρος ο Μέγας» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.
  • Από την Ελβετία, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Nickolas Verdan θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Le rendez-vous de Thessalonique» (Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη) (εκδόσεις Χαραμάδα).
  • Από την Ιταλία, οι συγγραφείς Paolo Maranca και Raffaella Narni θα παρουσιάσουν «Τα μυστήρια του Χρόνου» (Ellenico) (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός φιλέλληνας εκδότης Nicola Crocetti θα παρουσιάσει μαζί με τον φιλόλογο-διδάσκοντα του ΑΠΘ Δημήτρη Κόκορη την έκδοση «Poeti greci del Novecento» (Έλληνες ποιητές του Εικοστού) (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο).
  • Από τη Σερβία, ο Bajac Vladislav θα μιλήσει για το βιβλίο του «Χαμάμ Βαλκάνια» μαζί με τον συγγραφέα και πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλο και τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη (εκδόσεις Κέδρος).

Θεματική έκθεση και διεθνές συνέδριο για το βιβλίο και τη σύγχρονη εκπαίδευση
Αντικείμενο της θεματικής έκθεσης αλλά και σημείο «τριβής» για τους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;» (που οργανώνεται με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γάλλων, Ιταλών, Νορβηγών και Φινλανδών ειδικών επιστημόνων), είναι οι προοπτικές του εκπαιδευτικού συστήματος με τη συμβολή του βιβλίου, σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε συνάρτηση με την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τις νέες δυνατότητες της ψηφιοποίησης και του Διαδικτύου, τα προγράμματα φιλαναγνωσίας στις μικρότερες ηλικίες. Θα συμμετάσχουν 30 Ελληνες ειδικοί καθώς και ξένες προσωπικότητες του χώρου.
Στο περίπτερο της θεματικής έκθεσης (περίπτερο 13) θα λειτουργήσει έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων (500 περίπου τίτλοι) καθώς και δύο εικαστικές εκθέσεις που ανατρέχουν στο παρελθόν και «διηγούνται» την ιστορία του ελληνικού σχολείου:

-Έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και 20ού αιώνα
Θα εκτεθούν παλαιά αναγνωστικά του 19ου και 20ού αιώνα από τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη σκαναρισμένα παλαιά βιβλία. 
-Έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη
Στο περίπτερο της θεματικής έκθεσης θα φιλοξενηθεί επίσης η έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αμφότεροι εστιάζουν τον φακό τους σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας σε παλαιότερες δεκαετίες.
Στο ίδιο πλαίσιο έχουν οργανωθεί ένα εργαστήρι ορθογραφίας καθώς και η παρουσίαση της «Σχεδιαζόμενης ψηφιακής διαμόρφωσης των Αρχαίων και Νέων ελληνικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο», από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Στο περίπτερο της Θεματικής Έκθεσης θα λειτουργήσει και η Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα παράλληλο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων οργανωμένων από τους εκδότες.

[Επισυνάπτεται το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων της Θεματικής Έκθεσης και του διεθνούς συνεδρίου]

Ένα φεστιβάλ για τη λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ
Συγγραφείς-διανοούμενοι από 9 χώρες θα προσφέρουν τη διεισδυτική ματιά τους στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο εξαιτίας των στρατιωτικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων αυτή την περίοδο. Κοινός άξονας η πολιτιστική δημιουργία, οι ιδέες και η λογοτεχνική έκφανσή τους. Στην 8η ΔΕΒΘ θα παραβρεθούν οι: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Ντενίζ Καβουκτσούογλου (Τουρκία),Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).
[Το αφιέρωμα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ]

Παιδική και Εφηβική Γωνιά: το «σημείο αναφοράς» στον εκθεσιακό χώρο
Χιλιάδες μαθητές από 30 σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών πρόκειται να παραβρεθούν στην παραδοσιακή Παιδική Γωνιά αλλά και στην Εφηβική Γωνιά (που λειτουργεί από την περσινή χρονιά), όπου θα φιλοξενηθεί ένα πλήθος από εκδηλώσεις (62 και 14 αντίστοιχα) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και εν γένει της παιδείας για τις νεότερες γενιές. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς, εικονογράφοι και ομιλητές ξεπερνούν τους 60 ενώ οι οργανωμένες επισκέψεις προβλέπεται ν’ αγγίξουν τον αριθμό των 1.300 μαθητών.
Το πρόγραμμα της Εφηβικής Γωνιάς έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την αλυσίδα βιβλιοπωλείων IANOS, όπου προβλέπονται εργαστήρια για γκράφιτι και μουσική ραπ, ομιλίες, παρουσιάσεις με θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.
Στην Παιδική Γωνιά, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στις ηλεκτρονικές σελίδες του Μικρού Αναγνώστη (του πρώτου κόμβου για παιδιά του ΕΚΕΒΙ). Θα βρουν ακόμη: α. Τον τοίχο των εικονογράφων (με έργα εικονογράφων που συνεργάστηκαν με τα παιδιά στη διάρκεια της 4ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου) β. Το Περίπτερο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (με διανομή της αφίσας του ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και προβολή των Χρήστου Μπουλώτη -‘Εφης Λαδά για την υποψηφιότητα στο φετινό Διεθνές Βραβείο Άντερσεν), γ. Την έκθεση εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι» της συγγραφέα-εικονογράφου Riita Otittinen, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για παιδιά 6-12 ετών «Αν ήμουν εικονογράφος…», όπου οι πιο πρωτότυπες ιδέες θα βραβευθούν και θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ.

Παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τετραημέρου
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής:
-Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης» (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του)
Το ειδικό αφιέρωμα για τον ποιητή περιλαμβάνει περίπτερο με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί έκθεση βιβλίων που θα περιλαμβάνει εκτός από τα έργα του ποιητή και μεταφράσεις τους, βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό.
- Η Γωνιά των Περιοδικών
Τα περιοδικά λόγου και στοχασμού, έντυπα και ηλεκτρονικά, βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην Έκθεση. Παρουσιάζοντα τα τελευταία τεύχη των έντυπων σε καλαίσθητες προθήκες ενώ για τα ηλεκτρονικά έχει προβλεφθεί μια οθόνη με σύνδεση στο Διαδίκτυο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στις σελίδες τους. Παλαιότερα τεύχη των περιοδικών θα προσφέρονται δωρεάν στη διάρκεια του τετραημέρου. Θα οργανωθεί επίσης μια συζήτηση για τα περιοδικά και το νέο ψηφιακό περιβάλλον.
- Η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών
Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-book), που προκάλεσαν έντονα το ενδιαφέρον του κοινού στην περσινή πρώτη τους εμφάνιση.
Ακόμη, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης στο stand της εταιρείας ITisART οι μικροί μας φίλοι και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν δημιουργοί των δικών τους ψηφιακών κόμικς αξιοποιώντας τις διαδραστικές τεχνολογίες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Η Myebooks οργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «DRM Protection : The safe way for ebooks project» και ομιλητές τους: Michael Dudley, διευθυντής πωλήσεων ADOBE Corporation, Paul Balogh, τεχνικός διευθυντής Humanitas Books, Nίκος Πασχαλάκης, ψηφιακό βιβλιοπωλείο myebooks, Χάρης Ψυχογιός, εκδόσεις Ψυχογιός
Θα οργανωθούν επίσης μια συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Βιβλίο, Εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση» καθώς και, όπως έχει ήδη αναφερθεί, και μια στη συζήτηση για τα περιοδικά στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
- «Περίπατος Πολιτισμού» με τον δήμο ΘεσσαλονίκηςΜια πολιτιστική διαδρομή που ενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και καταλήγει στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (στα κτήρια της HELEXPO) προσκαλεί το κοινό σε λογοτεχνικές και εικαστικές περιηγήσεις, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου. Τη δράση οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης/Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ. Επίσης, το κτήριο του Δημαρχείου θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας «theSOULoniki loves to read» που παρουσιάζει 50 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, σε πορτρέτα ποπ αισθητικής (100 cm x 100 cm). Το βράδυ των εγκαινίων της Έκθεσης (Πέμπτη 5 Μαΐου) στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου ένα ανοιχτό street party με έλληνες συγγραφείς στο ρόλο του dj προσκαλεί όλους τους βιβλιόφιλους της πόλης να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου.
[Επισυνάπτεται το πλήρες πολιτιστιικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ]

        
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης 6/4/11, ώρα: 12:00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΤ.
Ομιλητές: Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ & της ΔΕΒΘ, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Άννυ Ραγιά, Πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Πάρις Μαυρίδης, Πρόεδρος της HELEXPO.


Περισσότερες πληροφορίες για την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΕθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)
Σε συνεργασία:
Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)
ΧΟΡΗΓΟΙΔήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας
Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα / Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη (χορηγός θεματικής έκθεσης)
ΙΑΝΟΣ (χορηγός Εφηβικής Γωνιάς)
Macedonian Hotels / NEKTAR ΑΦΟΙ Γ. ΚΟΥΡΤΙΔΗ Α.Ε.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΜΕ: ΕΡΤ / ΕΡΤ3 / ΝΕΤ 105,8 FM / 9.58 FM / 102 FM / ΡΑΔΙΟ 9.45 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ /
ΕΝΤΥΠΑ ΜΜΕ: Εφημερίδα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / free press εφημερίδα: ATHENS VOICE / Περιοδικά: ΔΙΑΒΑΖΩ / INDEX
kidpress.gr - Ηλεκτρονική εφημερίδα για παιδιά (χορηγός επικοινωνίας παιδικής γωνιάς)
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης